Εκτύπωση

Διασφάλιση του Παιδαγωγικού χαρακτήρα του Σχολικού Αθλητισμού

Δημοσιεύθηκε στις .

 Με αφορμή τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο σχολικό αγώνα Ποδοσφαίρου μεταξύ του 2ου ΓΕΛ ΔΡΑΜΑΣ και 4ου ΓΕΛ ΔΡΑΜΑΣ και των γεγονότων που διαδραματίστηκαν την επόμενη μέρα στο προαύλιο του 2ου ΓΕΛ ΔΡΑΜΑΣ και που οδήγησαν στη επιβολή ποινής από την Ο.Ε.Σ.Α Δράμας, αποκλεισμού 2 χρόνων, των ομάδων Ποδοσφαίρου, από τους Σχολικούς Αγώνες, θα θέλαμε να εστιάσουμε και πάλι στον παιδαγωγικό κυρίως ρόλο των Σχολικών πρωταθλημάτων.
Η τήρηση του πνεύματος των Σχολικών Αγώνων και η αποφυγή εκτρόπων και επεισοδίων αποτελούν απαράβατους κανόνες.
Επεισόδια κατά την διάρκεια Σχολικών Αγώνων, αποτελούν σοβαρή εκτροπή από τους σκοπούς και στόχους του Σχολικού Αθλητισμού και δεν πρόκειται να γίνουν ούτε κατ' ελάχιστον ανεκτά. Πρέπει λοιπόν να θρηνήσουμε θύματα για να ευαισθητοποιηθούμε ως κοινωνία και μετά να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα;
Η κουλτούρα της ατιμωρησίας και η έλλειψη ανάληψης των ευθυνών πρέπει να σταματήσει γιατί αποτελεί κακό παράδειγμα για το μέλλον.
Για την διασφάλιση του παιδαγωγικού χαρακτήρα του Σχολικού Αθλητισμού και την εξασφάλιση πλέον της παραμικρής πιθανότητας εκτροπών, παρακαλούμε:
• Οι Διευθυντές και οι συνάδελφοι των σχολικών μονάδων να προετοιμάζουν , έγκαιρα και κατάλληλα, τόσο τους μαθητές/ τριες που συμμετέχουν στις ομάδες του σχολείου, όσο και τους μαθητές/ τριες που παρακολουθούν ως φίλαθλοι. Στο ευρύτερο πλαίσιο του «Κοινωνικού Σχολείου» θεσμοθετήθηκε με την 143571/Γ4/10-9-2014 Υπουργική απόφαση και πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία σε όλα τα σχολεία η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, με σκοπό, την ευαισθητοποίηση του μαθητικού πληθυσμού στην προώθηση των αξιών, στάσεων και δεξιοτήτων μέσω του αθλητισμού.
• Δεν θέλουμε Σχολικούς Αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, δεν υπάρχει κανένας λόγος διεξαγωγής τέτοιων αγώνων στα σχολεία μας. Θέλουμε οι Σχολικοί Αγώνες να συμβάλλουν βιωματικά, για αθλητές και φιλάθλους, στην προαγωγή του εύ αγωνίζεσθαι, του σεβασμού των κανόνων και του αντιπάλου. Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει οι μετακινήσεις φιλάθλων – μαθητών να γίνονται μόνο οργανωμένα και με συνοδεία των εκπαιδευτικών του σχολείου βάση της υπ' αριθ. 129287/Γ2/10-11-2011(ΦΕΚ 2769/τ.Β΄/2-12-2011 Υπουργικής απόφασης, που αφορά τις Εκδρομές – Μετακινήσεις των μαθητών και συγκεκριμένα το Άρθρο 1 (Σχολικοί περίπατοι) και Άρθρο 4 (Διδακτικές επισκέψεις). Ειδικά στην Α΄ Φάση των αγώνων (εντός Π.Ε. Δράμας) υπάρχει η δυνατότητα του προγραμματισμού.

Όπως αναφέρεται στην 30347/γ4/20-3-2012 εγκύκλιο, η οραματική στόχευση των Σχολικών Αγώνων είναι «να δημιουργήσουμε μια νέα κυρίαρχη αθλητική τάση στην ελληνική κοινωνία, τους ''Δια Βίου Ασκούμενους''. Επίσης να διαμορφώσουν νέες γενεές αθλητών, προπονητών, διαιτητών, παραγόντων και κυρίως φ ι λ ά θ λ ω ν.
Η υλοποίηση αυτού του οράματος αποτελεί ηθική μας υποχρέωση προς τους μαθητές μας και τον ελληνικό αθλητισμό στο σύνολό του.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ο.Ε.Σ.Α.
Δ/ΝΤΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

Δρ. ΚΙΟΥΛΑΝΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ


Πληροφορίες: Ρ. Θεοδωρίδης
Τηλέφωνο:2521351227
FAX: 2521351227
Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η Δ.Δ.Ε. Δράμας στο Χάρτη

Τα σχολεία της ΔΔΕ στο χάρτη

Επικοινωνία

Διοικητήριο - Αντιπεριφέρεια Δράμας
Δράμα, τ.κ. 66133

E-mail: mail@dide.dra.sch.gr 
Τηλέφωνο: 2521351224
Fax: 2521351293
http://www.didedra.gr